Friday, 15 December 2017

Stroller Pilihan Hati

Assalamualaikum dan hai !

Wahhh kejap je dah 6 bulan. Rasa macam baru je semalam check upt. Haha. Persiapan baby almost done. Even 2nd baby pun aku rasa macam 1st baby pulak coz boleh dikatakan semua beli baru. Baju newborn tak kisah lah anak  2-3-4-5 memang aku  niat akan beli baru. Bagi aku mereka berhak untuk merasa yang baru dan tak sampai hati rasanya nak kitar semula baju abang dia. Melainkan darurat tu takpe, boleh kitar semula. Macam tilam, stroller, kain bedung, stoking tu tak pe ahh pakai second hand. Kalau masih elok whay not kita guna balik. Tak basi punn. Untuk baby Nuf pulak aku just guna kain bedung, stoking and barut je milik abang Opal. Lain-lain beli baru, tapi ada jugak aku topup-topup kain bedung and stoking tu. Gilaa kauu kalau tak beli !! Cecomel kott mesti terbeli ahh. Hahaha. 

Cakap pasal kitar semula, barang abang Opal dia dulu tak de ahh banyak naa. Banyak jugak aku tak beli, even 1st baby. Sebab MIL kata boleh amek barang anak buah dia. Contoh macam stroller,carseat & buai. So untuk Baby Nuf ni aku memang niat nak belikan dia stroller disebabkan stroller abang Opal dia yang dulu tu tak berapa nak best dan bukan pilihan hati. 

Stroller pilihan hati aku dulu adalah stroller 3 roda. Tak kesah la brand apa. Yang aku survey and menarik hati adalah brand SCR 6 dan Quinny Zapp. (Boleh Rujuk Entri INI) Memang niat nak beli kalau ada rezeki 2nd baby. Alhamdulillah Allah beri rezeki tu, dan aku nak tunaikan hajat tu. Tapi Quinny aku blacklist dulu coz harga memang tahap aku tak mampu. Hahaha. 

SCR 6
 Cantikk dan menarik hati. Tapi masalahnya, berat dan besar. Husben tak minat sebab besar katanya. Bonet Myvi mungkin penuh isi kan dia saja. Lagipun aku selalu perasan mommies banyak nak letgo stroller pattern ni, alasan nak cari stroller yang labih compact. 

Finally pilihan hati adalah COMPACT stroller macam ni ↓↓↓↓↓↓ Banyak brand sebenarnya. 



Sekarang aku tengah survey-survey dulu nak beli kat mana. Sebab dah banyak sangat orang jual pattern gini. Takut juga tersalah beli. Kalau nak elok beli jenama YOYO tapi harga pun jangan cakap lahh. Ekceli patern gini harga dia RM300-400 je. Fuhh still under bajet. Kalau pattern ni, suami setuju nak beli. Dia kata senang and jimat ruang. Sebenanrnya memang la kene ikot citarasa dia, sebab yang nak buka and simpan sokk memang dia lah bukan aku. Aku tengah jaga anak memang tak lahhh nak layan. 

Kalau nak beli sok, aku nak cari warna meroon macam SCR. Entah, tak tahu kenapa lebih tertarik kaler maroon. Mybe sebab unisex. Boy or Girl pun boleh guna. 

Tuesday, 14 November 2017

Tema Dinosour Untuk Baby Nuf

Assalamualaikum dan hai !

Baby Nuf adalah panggilan untuk anak aku yang kedua ni. Awal kan aku cari nama ? Hahaha ekceli sebelum aku disahkan pregnant pun aku dah memang sediakan nama untuk adik Opal. Senang tak yah pikir-pikir dah. Nama panjang Ahmad Nuf..... Iman Bin Ahmad Fuad. Hahahaha boleh tak camtu ? Wajib ada Ahmad & Iman macam abang dia. Baru lah orang tahu dorang adik beradik. Nanti bila dah bersalin baru aku bagitahu nama sebenar. InshaAllah dipermudahkan bulan 3 nanti. Aminnn

Disebabkan haritu scan doc cakap baby dalam kandungan ni baby boy, aku mula hilang semangat tapiiiii semangat tu dah ada balik !! Yahooooo !! Alhamdulillah terima kasih Allah. So, disebabkan semangat tu dah ada, berkobar-kobar lah aku nak beli barang baby. Aku tetap kan semua barang baby Nuf adalah bercorak Dinosour. Memula aku ingat macam susah jer nak cari corak dinosour tapi Allah permudahkan urusan aku. Lazada, mall jalan lah mana-mana mesti jumpa corak ni.

Buat masa ni aku baru berjinak-jinak nak beli baju dulu. Disebabkan aku memilih sikit, ada lah dalam 4 pasang. Hahahahah, itu pun sebab jumpa 2 helai corak dinosour dan 2 helai sleepsuit yang memang dalam checklist.



Comel kann ? Semoga ada rezeki lagi untuk jumpa corak dinosour. Aminnn

Tuesday, 31 October 2017

Scan 2D dan 4D - Boy Ke Girl ?

Assalamualaikum dan hai !

Alhamdulillah aku dah masuk 18 weeks 6 day. Sebenarnya aku tunggu 20 weeks untuk scan gender, coz rata-rata klinik swasta yang berdekatan aku tanya semua nak 20++ weeks. Tapi disebabkan checkup di klinik kesihatan yang selalu aku pergi hanya sekali jer doktor klinik tu scan perut, so aku buat keputusan untuk scan di details di swasta. Ekceli aku tanya 1 klinik ni, pekerja situ sarankan aku datang untuk scan details bila dah 18 weeks ke atas, then bila nak booking dia kata kena ada di klinik jam 7 malam. Bagi aku yang berkerja office hours dan perjalanan nak ke klinik tu ambil masa so decide untuk ke klinik lain. Klinik Rawatan An Nur di Gangsa. Aku tanya pekerja dekat klinik An Nur tu untuk booking, tapi pekerja situ kata 18 weeks dah besar untuk details scan. Pekerja situ sarankan aku buat 4D. Aku pun okey lah, biasa kalau 4D ni boleh tengok gender sekali. Eksaited lah.

Bila nama aku dipanggil, so aku terus ke bilik doktor  macam biasa, baring and bersedia untuk scan. Doktor tanya aku nak buat 4D ke ? Sebab kandungan aku masih kecik takut tak nampak. Aku pun beritahu yang aku dah tanya pekerja kat situ untuk buat scan biasa tapi dia saran kan 4D tu yang aku ye kan. Doktor cakp takpe, dia cuba-cuba jer nasib la kalau nampak muka guna 4D tu. Alhamdulillah, baby membesar dengan sihat ikut perkembangan. Jantung buah pinggang semua oke. Doc kata down syndrom pun tak nampak sebab nampak batang hidung baby normal. Tapi doc kata nampak macam kawan abang(boy), aku mula down. Tapi masa tu doc scan guna 2D, yang 4D tu just muka baby tapi tak nampak sangat.

Aku 2-3 kali tanya, doc betul ke boy? Doc kata nampak macam boy. Mungkin doc dah nampak reaction aku macam sedihh dia suruh aku datang next time bila dah 26 weeks untuk buat 4D time tu baru boleh konpemkan boy atau sebaliknya. Tapi bagi aku, kalau dah scan boy, memang konpem boy sebab peratusan untuk girl tu kurang melainkan scan nampak girl. Kalau scan nampak girl kemungkinan akan kuar boy coz bebird dia terkepit ke..

Sebelum aku scan, aku guna kaedah lain macam urine test(soda bikarbonat), gender test dan jadual kalender cina. Contohnya macam bawah

1.Urine test guna soda bikarbornat. Yang ni aku ada confius sikit, kadang-kadang aku test berbuih, tapi kadang-kadang test tak berbuih so putuskan yang gagal dikenal pasti.

2. Prediction Gender Test. Yang ni aku test dapat pink (girl) tapi sekali je, coz lagi 1 pcs aku sedekahkan kat kawan aku yang pregnant juga.


3. Guna kalender cina. Yang ni paling umum dan paling fames. Ini pun aku dapat keputusan perempuan melaui tarikh EDD (due date)

Due date aku 28.3.2018 then umur aku masa tu dah 27 tahun. Sama macam dalam gambar yang aku bulat kan. 

4. Calculator Gender. Yang ini aku guna online. Keputusan pun girl.



Sebenarnya benda-benda macam ni hanya ramalan tak boleh percaya 100%. Yang boleh percaya 50% pun berdasarkan scan. 99% scan 4D yang memang konpem nampak gender.

Berdosakah aku mempertikaikan ketentuan Allah ? Aku bukan apa cuma harapan yang aku letak terlalu tinggi untuk anak perempuan. Aku cuma perlukan kata-kata semangat. Aku jadi terlalu obses dengan anak perempuan bila orang-orang sekeliling aku bernasib baik coz punyai anak yang sepasang tambahan pulak orang-orang terdekat. Aku cuba nak berfikirkan positif tapi kata-kata yang keluar dari mulut orang-orang terdekat macam meletakkan harapan kat aku supaya punyai anak perempuan. Allah macam mana aku nak hadapi semua ni, bila anak aku lahir nanti. Memang betul mulut orang kita tak mampu nak tutup tapi aku amat terasa bab-bab perkara sensitive macam ni. Doakan la aku supaya tabah hadapi. Aminn

Friday, 15 September 2017

Sambutan Hari Lahir Opal Yang Ke 2 Tahun

Assalamualaikum dan hai !

Masa bulan 7 haritu aku bersempatan menyambut hari lahir Opal yang ke 2 tahun, walaupun majlis tak grand alhamdulillah lepas juga niat aku untuk sambut birthday dia. Ekceli aku bukan lah nak sangat buat majlis setiap tahun untuk sambut birthday Opal ni, sekadar beli kek tiup lilin dan buat makan-makan sikit pun cukup bagi aku. Cuma rezeki Opal datang tanpa diduga. Contoh masa birthday 1 tahun dia, aku plan nak beli kek dan masak-masak sikit lepastu jemput sedara-mara jiran terdekat datang rumah. Tarikh birthday Opal jatuh time raya, so aku plan orang datang raya sambil meraikan birthday Opal gituuu. Tapi masa aku plan dan-dan adik ipar nak bertunang, so decide buat pada tarikh birthday Opal sambil tu aku tumpang majlis dia. Hihihi sambil menyelam minum air. Kesimpulannya, masa birthday dia yang 1 tahun meriah lah sikit sebab ramai tetamu.

Untuk birthday Opal yang ke 2 tahun plak, aku memang decide nak beli kek just tiup lilin dekat rumah je. Macam biasa, tarikh birthday dia jatuh time-tima raya. Husben pulak nak jemput budak-budak kerja dia datang beraya, kesimpulannya aku suruh husben jemput kengkawan dia datang beraya masa birthday Opal. Boleh aku masak banyak dan buat open house sekali jalan dengan birthday party Opal.

Majlis aku buat malam, hari sabtu 15 haribulan Julai. Disebabkan tarikh lahir dia 14 Julai jatuh hari jumaat, ngam-ngam lah esok tu aku buat. Sabtu pagi smpai petang husben kerja lagi tu yang buat malam, lagipun aku memang suka buat malam sebab tak panas. Kalau siang kang fuhhh aku punya berpeluh macam tengah buat kerja ikat batu bawah panas lahhh. Menu-menu nya biasa-biasa jer. Kuah soto ayam boleh makan dengan mee kuning , bihun atau nasi impit. Menu tambahan, aku pesan roti canai KASIH SAYANG  yang diuli dengan kasih sayang dan sate ayam/daging. Menu sampingan pula aku jala sendiri roti jala , aku sumbat sendiri tauhu sumbat berlauk , dan kuih muih dari mama yang di tempah.

Kek plak aku dah lama cari idea nak tempah kek macam mana. Tahun lepas kek Superman 2 tingkat isi kek rainbow. Tapi tahun ni aku nak kek simple but nice. Memula aku nak buat kek bajak sebab Opal suka bajak. Tapi bila survey kek superman Opal tahun lepas yang 2 tingkat tu lagi murah dari kek bajak. So aku cancel. Berkenan pulak aku dengan minion. So aku tempah lah kek minion 1 tingkat. Memang under bajet betul kek Opal tahun ni.




Kek tahun ni aku tempah dengan baker yang sama masa kek superman Opal tahun lepas. Bagi aku kek dia sedap , harga berpatutan , dan paling aku sua seni dia halus. Cantik macam yang aku nak. Tak menyesal 2 tahun turut-turut aku tempah dengan dia. Semua puji kek minion dia sedap. Licin uols ! Decoration pulak , ak sebenarnya malas nak deco-deco ni disebabkan ada biras-biras aku yang rajin. So sifat rajin tu datang sendiri. Bagi aku boleh jer nak tempah yang pakej decoration tu tapi rasa cam membazir je, sebab benda tu semua boleh jer buat sendiri. 











Maaf gambar tak berapa nak cantik. Memang aku tak upah camera man tahun ni sebab aku rasa macam nak buat majlis simple-simple jer, last-last aku yang nanges tepi bucu sebab semua gambar tak cantikkk. Sob sob sob. Tahun lepas aku puas hati sangat sebab aku upah camera man dan banyak gambar cantik yang aku dah cuci and masuk album. Tahun ni macam malas nk cuci sebab malu nak pergi kedai tunjuk gambar. Waaaaa -__- !

Tahun ni pun aku tak sediakan goodies gula-gula untuk bebudak. aku just tabur jer gula-gula atas meja. Konsep siapa nak hah hambekkk berapa banyak nak hambekkk ! Gituuuu . hahahahah 

Alhamdulillah majlis jalan dengan jaya nya. Aminnn. 


Tuesday, 29 August 2017

Gender Baby by "Gender Prediction Test"

Assalamualaikum dan hai !

Bagi ibu-ibu yang over eksaited macam aku ni, aku boleh rekemen korang untuk cuba try test Gender Prediction Test ni. Nak tahu kenapa ? Sebab kandungan seawal 6 minggu !! dah boleh tahu gender baby. Jangan cakap macam korang tu tak kesah baby boy ke girl kannnn ? Mybe untuk anak pertama boleh lah korang cakap macam tu, tapi kalau dah masuk anak nombor 2 3 4 5 mesti nak tahu punyer lah. Nak tunggu scan lambat nau-nau ler. Al maklum lah, eksaited mengandung ni lain macam sikit.



Opkos lah aku dah cuba. Hihi, Opal dulu aku mengaku memang tak tahu dia boy ke girl. Aku just agak-agak gitu jer. Scan pun aku tak buat. Now yang 2nd ni, aku eksaited sikit. Sebab masa Opal dulu aku tak tahu lak benda ni ada. Disebabkan Opal boy, mestilah yang 2nd ni aku harapkan girl. Jeng jeng jeng !


Ni contoh test tu. Aku tunjuk kat husben test ni. Dia tnya aku ? Kenapa ni ? Tak pregnant ke ? Hahahaha sebab dia nampak 1 line je. Ekceli memang 1 line ye uols, nanti uols dah cuba cakap aku tipu lak sebab naik 1 line je. Yang membezakan cuma warna je ! Macam aku punya dikira warna merah. Dia ada 2 warna jer. Merah dan biru. 


Jelas tak gambar / Hihihi masa nak buat test ni. Aku macam takut-takut la jugak. Bukan takut apa. Aku takut dapat warna biru. Maklum lah aku memang nak girl kalau diizinkan. Alhamdulillah, result pun memuaskan. Tapi aku tak lah cakap yang aku 100% percaya. Lagipun scan pun kadang-kadang tak betul. Macam kes kawan aku dan akak ipar aku. Dedua scan no bird-bird, last-last keluar bebird jugak. InshaAllah kalau dah rezeki anak perempuan tak kemana. 

Kalau korang nak beli boleh beli kat trusted seller ni NIABABYWORLD

1 set RM 30 + RM 8 Postage 
1 set ada 2 pcs

Sama macam aku, tapi aku baru guna 1 pcs. Mybe minggu ke 20 ke baru aku guna lagi 1 pcs. 




Thursday, 24 August 2017

Alhamdulillah . Second Pregnancy !

Assalamulaikum dan hai !


Masa last ENTRI  aku ragu-ragu dengan kandungan aku yang kedua ni. Bukan apa, yerla bila doc scan dan aku nampak dengan mata aku sendiri yang kantung tu kosong aku tak letakkan harapan pada kandungan kali ni. Tapi Allah tu maha Esa, aku berdoa supaya lindungi dan sempurnakan kandungan aku, Alhamdulillah tadi aku scan dah nampak dah baby tu. Doc pun sah kan yang jantung baby mula kelihatan walaupun samar-samar.  


Repeat Scan 24/8/2017


Last Scan 10/8/2017



Sebenarnya aku tak lah cemas dan tak lah cool sangat. Dalam masa yang sama aku risau dan takut. Risau dan takut sebab kalau-kalau betul kandungan itu tak menjadi aku terpaksa refer hospital untuk cuci/gugurkan. Aku masih boleh terima kalau bukan rezeki aku untuk mengandung. Kawan pernah cerita yang cuci tu sakit. Itu yang aku risaukan. Tapi Allah lebih mengetahui, yang mana baik untuk aku dan mana tidak. Dia beri aku peluang untuk pregnant sekali lagi. Aku syukur sangat.

Ada yang cakap memang macam tu, awal-awal kalau scan hanya nampak kantung sahaja, Next scan baru akan nampak baby. Masa tu aku anggap ada rezeki ada, kalau tak ada rezeki aku boleh cuba lagi. Selama tunggu repeat scan aku still makan acid folic dan minum susu (susu HL sebab susu ibu hamil tak lalu) macam biasa. Suppliment sampingan Jus Delima Gulsan (RM12.70 aku beli )

Selama tu juga , loya , malas , mengantuk nak tidur , haus air manis (systom ibu hamil tu ada) Suami selalu bagi kata-kata semangat bebaur lawak. Hahah ! Dia kata baby main-main lah, jangan risau dia ada. Dia sorok-sorok je tu. Dia yakin baby tu ada.  Finally Alhamdullilah !! Kalau ikut period aku 9 minggu 2 hari tapi masa scan dia anggarkan 8 minggu dua hari. lewat seminggu tapi doc bagi kata-kata positif. Dia kata takpe masa awal-awal ni tak sama dengan pembesaran dia should be ok. Melainkan kalau 5 6 bulan nanti masih tak ikot pembesaran nya barulah boleh risau. Aku harap semua nya berjalan lancar dan dipermudahkan. Aminn !

Friday, 11 August 2017

Kantung Kosong ~ 7 weeks

Assalamulaikum dan hai !

10 haribulan aku dah mula untuk daftar buku pink. Macam biasa, bagi aku yang dah ada pengalaman ni aku dah tahu procedure dia memang makan masa. Amek darah, ujian air kencing dan jumpa doctor gigi. Ekceli masa habis jumpa doctor aku kena jumpa doctor gigi tapi masa tu aku dalam kebingunggan aku terlupa pasal doctor gigi.

Kenapa aku kebinggungan, sebab doctor scan and sah kan kantung aku kosong. Aku tak pasti kenapa kantung kosong. Mungkin terlalu awal atau memang proses persnyawaan tu tak menjadi. Aku cuba google kes-kes kantung kosong. Ada yang kata 7 minggu memang tak nampak tapi lepas 2 minggu janin mula kelihatan. Tapi ada jugak yang kata lepas 2 minggu kantung still kosong dan akan keguguran sendiri. Doctor bagi aku masa 2 minggu untuk datang scan semula. Aku tanya la, kalau betul lepas 2 minggu tu still kosong, aku kena gugurkan ke ? Doctor jawab yess !

 Ini adalah contoh kehamilan normal dan kantung kosong iaitu (Blighted ovum). Sumber dari google


10/8/2017

Ini pulak aku punya. Memang terang-terang kosong atau aku je yang tak nampak. Doctor yang scan tu scan sambil cakap ' ini kantung awak, dah nampak tapiii " Disebabkan ini kehamilan kedua so aku tahu lah bentuk janin tu macam mana. Cepat-cepat aku jawab "kosongkan doctor" Doctor pun "hmmmm" Dia tanya aku banyak kali, betul ke tarikh last period tu ? Sebab ikot perkembangan janin tak selari dengan usia kandungan. Sepatutnya seusia 7 minggu dah nampak dah tapi perkembangan kantung aku macam 5 minggu. Tak mungkin aku silap kira, sebab setiap kali aku period aku tanda kat kalender dan tak mungkin salah.

Ekceli masa doctor cakap tu aku okey sebenarnya. Yela aku tak sedih tak gembira cuma terima dengan redha. Andai kata betul-betul kandungan ni tak menjadi, aku pilih untuk gurgurkan. Mungkin Allah dah sediakan yang terbaik akan datang. Lagipun aku dah ada Opal, so tak da lah terasa kehilangan sangat. Dalam masa yang sama aku dan suami kecewa sikit sebab kami dah eksaited nak ada baby. Baru aku tahu kenapa orang tua-tua tak bagi kita kecoh-kecoh di awal kehamilan. 

Memang semua tak tahu aku pregnant kedua, cuma family je. Tapi disebabkan suami terlalu gembira sampai update status kat facebook. Aku dihujani dengan soalan & ucapan tahniah dan soalan paling biasa "dah berapa weeks ?" Aku sebenarnya tak sampai nak cerita tapi terpaksa jugak la cakap pasal kantung kosong tu kat semua orang supaya aku tak simpan harapan dengan kandungan ni.

Takpe lah ;agi 2 minggu aku berserah pada takdir tentang kandungan aku ni. InshaAllah aku akan terima berita yang baik-baik. Semoga dipermudahkan urusan aku untuk pregnancy kedua ni.

Wednesday, 9 August 2017

Lelaki Atau Perempuan ?

Assalamualaikum dan hai !

Pregnancy kali ni aku masih tak ada morning sickness tapi tapiii aku kurang selera makan. Hahaha Good news betul lah ! Masa Opal dulu 24 hours aku mencekik, perut asyik berbunyi dangdut lapar. Haissh, alasan baby yang nak makan padahal ibu dia yang ngada-ngada nak makan.

Sejak dapat tahu aku pregnant masa tu, aku jarang makan banyak kali. Kadang tu aku makan sepinggan pun tak habis. Ekceli aku bukan macam tu okeyy. Jenis aku makan tak pernah cukup, maksudnya kalau makan sepinggan mesti nak tambah lagi. Aku harap-harap sangat pregnancy kali ni aku tak sebesar 1st pregnancy. Why ?? Sebab aku serik makan je manjang sampai berat badan cecah 90 kilogram ! Makaiiiihh nak cari baju untuk pakai seharian pun takdo ! Baju jalan or pregnancy lansung tak muat uols !

Masa lahir kan Opal dulu aku tak scan gender, so aku tak tahu aku akan beranak kan anak perempuan or lelaki. Tapi naluri aku kuat mengatakan aku akan lahirkan anak perempuan. Sampai aku tak perasan aku selalu makan benda-benda yang menunjukkan tanda-tanda anak lelaki. First aku selalu oder kek cheese meleleh. Tak kira la perisa apa, coklat pandan or strawberi. Memang akan makan lah 1 bekas seminggu. Aku ingatkan manis-manis(orang cakap makan manis-manis perempuan) ekceli no !! Cheese kan masin. Hahahah Then aku suka makan cencalok. Cencalok ni mak mertua aku buat sendiri so fresh-fresh geragau dia. Tak macam dalam botol yang jual kat tepi jalan tu. Kalau ada cencalok 2 pinggan nasi panas aku sebat, sampai nk 3 pinggan pun hadoo ! Cencalok memang masin sebab bahan utama dia geragau , nasi panas dan garam lepastu perap. Tu yang keluar bebird. Hihihi Selain tu, kalau ikut kalender gender cina memang boy pun. Orang kata jangan percaya sangat, mungkin kebetulan.

Untuk 2nd pregnancy ni aku macam tak kesah anak lelaki or perempuan. Aku sebenarnya rindu nak shopping barang baby. Tapi sejak-sejak akhir ni aku mula risau pulak. Yess memang dulu aku nak sangat anak perempuan, tapi bila aku paham konsep "itu semua Allah tentukan" aku dah tak kesah janji anak aku keluar nanti sihat dan sempurna. Baru-baru ni sepupu aku baru melahirkan anak kedua iaitu perempuan. So dia dah sepasang. Bila aku tengok kawan-kawan aku pun dah 3 orang ada anak sepasang aku mula risau. Aku takut tak dapat anak perempuan. Aku mula down. Tapi aku de jugak guna kalender cina (amaran : jangan terlalu percaya)


Kalau ikutkan umur aku sekarang 26 tahun (2016) tapi baby lahir masa umur aku 27 tahun iaitu bulan 3. Due date 28 / 3/2018  (tahun depan) So dapat lah kaler pink. Kaler pink girl.

Tapi aku ada jugak guna kaedah calculator. SINI


 Mula masukkan tarikh lahir ibu. Macam dia atas. Tekan continue



Kemudian dia akan suruh kita masukkan due date baby. Lepastu continue lagi.


Tadaaa ! Tapi ini semua tak boleh percaya. Aku percaya bila dah scan and konpem 100% baru aku percaya. Lepastu baru boleh shopping baju baby. Opkos la Hello Kitty and Pink !!

Friday, 4 August 2017

So Excited !! My Second Pregnancy

Assalamulaikum dan hai !

Aku bersyukur dan gembira sangat. Yess ! I'm pregnant. Dalam kiraan aku guna apps sekarang lebih kurang 6 minggu usia kandungan, sekecil kacang pea. Alhamdullilah, aku terima dengan hati yang terbuka. Ekceli memang aku rancang untuk tambah anak selepas usia Opal 2 tahun. Genap je Opal 2 tahun aku pun dihadiahkan dengan berita gembira.

Aku last period masa bulan 6 iaitu 21 haribulan. Dari bulan 1 aku dah mencuba, tapi belum diberikan rezeki. Kadang tu aku terfikir negative. Kenapa aku masih tak pregnant lagi. Aku akui masa untuk dapatkan Opal dulu aku gap 2 bulan lepas bernikah.

 Bila masih belum diberikan rezeki aku buat keputusan untuk menguruskan badan. Start dalam bulan 6 haritu , awal ramdhan aku dah berdiet. Sebelum aku diet berat aku hampir-hampir 80kg, dalam 78-79 kg. Lepas sebulan, masa raya aku timbang 74-75 kg. Kihkih masa tu gembira nau nau ler. Bila dah hujung-hujung bulan aku dah syak yang aku tak period lagi. Aku tak sangka pun akan positif. Sebab sebelum ni memang period aku ada lambat sikit tapi bila test negative je manjang.

Masa tu aku tak tahu apa perasaan, suka or sedih. Yerla dalam aku tengah berkobar-kobar berdiet terpaksa pulak stop sebab dah pregnant. Tapi bila suami aku berikan respon yang baik. Perasaan negative tu mula bertukar positif. Now, aku rasa sangat eksaited bila pregnant. Even dulu aku pernah cakap, 1st dengan 2nd pregnancy takkan sama eksaitednya maklum lah 2nd kan. Tapi bagi aku sekarang, kalau 2nd ke 3rd ke yang ke 10 ke aku still rasa macam 1st pregnancy. Ternyata sangkaan aku dulu meleset. Huhuhuh.


Ini test UPT yang pertama tak ingat pulak tarikhnya tapi hujung bulan 7 dalam 28-29 / 7 / 2017 macamtu. Nampak sangat kabur tapi aku yakin aku pregnant. Kenapa ?? Sebab Opal dulu pun macam ni. Lagi pun boleh tahu kann memang aku tak period dah sebulan. 


Ini UPT test yang aku buat pagi tadi 4 / 8 / 2017. So tak ada keraguan lagi tentang kehamilan aku ini. Heheheh

Aku mengaku masa aku 1st pregnant dulu. Opal dalam perut aku blur / kosong pasal pregnancy. Umur bukan budak, 23 tahun kot ! Tapi aku kosong. Yang aku tahu , shopping baju baby comel-comel, beranak tu sakit, cuti 2 bulan dibayar gaji. Hahahah. 

Bab pantang, supplement, urut lepas bersalin, penjagaan diri lepas bersalin. Memang aku amek mudah. Bab beranak lagi aku kosong. Sebab tu aku beranak czer gara-gara tak reti teran. Huh ! Aku harap 2nd pregnancy ni aku lebih bersedia dari dulu. Aku nak beli yang perlu, benda wajib "berpantang" dan paling penting aku boleh beranak normal, InshaAllah. Aminn

Bila dapat tahu yang aku pregnant, masa awal-awal ni la aku dah mula makan dan minum benda-benda berkhasiat. Acid folic aku dah beli, tak payah tunggu klinik bagi. Nak tak nak aku paksa jugak diri aku minum susu. Aku amalkan susu HL marigold. Alhamdullilah, diterima tekak. Suami suruh aku minum susu tepung ibu mengandung. Bukan aku tak nak, aku takut jadi macam pregnant kan Opal dulu. Susu lansung tak boleh terima oleh tekak. Paksa jugak minum, tak sampai setengah jam, perut dah mula memulas dan loya and muntah semula susu tu. Tapi aku akan cuba untuk minum susu ibu mengandung. Kalau tak boleh jugak, terpaksa la aku minum HL je.

Banyak feedback yang positif berkenaan pati delima Gulsan. Semua dari ibu-ibu mengandung. Ada yang kata naik kan HB, ada kata lepas beranak anak kurang and takda kuning, selain itu delima kan memang buah yang berkhasiat. Mana tahu aku dikurniakan puteri pulak ni, putih melepak dia keluar nanti. InshaAllah. Heheheh. 


Bercakap pasal anak perempuan. Memang masa aku plan nak tambah anak haritu, aku guna calender gender chinese. SINI. Aku sungguh nak anak perempuan sebab Opal dah boy. Cucu belah mama masuk Opal 3 boys. Cucu belah mertua Opal first and sorang. So harap la aku dapat pregnant kan girl. Sampai aku larang suami makan seafood sebelum nak bersama. Hahaha Tapi tak da rezeki masa tu, so aku macam tak kesah dah bila bersama. Tup tup melekat pulak. Aku macam redha je sekarang boy ke girl ke aku terima dengan hati terbuka. Dan aku sayang kedua-dua anak aku nanti. Semoga aku boleh berlaku adil. Aku dah buat keputusan. Lepas beranak yang kedua ni nanti. Aku akan merancang, sampai kedua-dua dah sekolah baru aku akan fikir untuk tambah anak LAGI. Hahaha. Aku nak guna perancang Implan. Orang cakap anak tu rezeki, buatpe nak rancang-rancang, orang len nak dapat anak kemain susah lagi bila kau dah boleh nak sekat-sekat pulak. InshaAllah kalau diberi rezeki aku takkan tolak. 






Monday, 10 July 2017

Trade In Cincin Tunang + Risik

Assalamualaikum dan hai !


Gambar di atas adalah cincin tunang aku yang dah kecik and takmuat dah. Ekceli masa tunang dulu cincin ni selonggaunya tidak (besar dan longgar) Maklum lah zaman anak dara aku selim melim (kurus) Aku pernah terbaca tips beli cincin, better beli besar sikit takpa, mungkin 1 hari nanti badan akan naik selepas kahwin mana tahu still boleh pakai lagi. Tapi aku, dah naik terus terus naik, berterusan naik takda stop-stop. Hahahah

Aku request kat husben nak tukar cincin, sebab dah tak muat. Husben pun okey, disebabkan aku offer untuk trade in cincin risik + cincing tunang untuk 1 cincin batu. Cincin risik aku pun tak muat dah. Heheh. Sebelum ni husben hadiah kan aku cincin belah rotan masa besday. So aku macam okeyla, at least aku ada 2 cincin, 1 rotan 1 batu. Sayang memang sayang. Orang kata itu kenangan kot masa tunang. Takkan kau nak trade in. Tapi lagi sayang kalau simpan aje tak pakai. nanti husben aku bising "ayang ni, orang beli ayang pun nak beli tapi orang pakai ayang simpan, baik tak yah beli

Masa tanya kedai area kg. Jawa 1 kedai ni amek 2 cincin + buah gelang (aku potong sekali masa nak trade in cincin ni. Sebab gelang tu panjang) Dia bagi harga RM360++ tapi dia dah mention aku awal-awal cincin batu kedai dia bukan 916. Tapi aku tak nak. Aku ajak husben pergi kedai LIKO, kedai yang mertua aku selalu beli emas. Kedai tu tak amek trade in cincin batu pulak dahh. So aku masuk kedai sebelah nya. Aku tunjuk barang and cakap nak trade in, dia kira-kira harga barang and cakap kalau trade in dapat RM465. Aku pun pandang husben sambil buat muka "nak-nak". Husben pun suruh pilih cincin. Sebelum pilih aku cakap dengan amoi tu nak emas 916 dia pun tunjuk lah yang mana aku nak tu. Hahaha husben sebenarnya bajet RM200 je kalau tambah beli cincin lain. Tapi aku dah pilih over bajet dia. Cincin yang aku pilih tu kene Tambah RM400. Tapi macam biasalah, husben tawar dapat RM370. 

Aku memang nak cari cincin crown, sebab memang idaman. Batu-batu dia pun jenis tak timbul. Sesuai la untuk aku yang lasak ni. Tapi saiz aku plak besar gedabak. Cincin tu bukan saiz aku. Masa cincin tunang yang dulu mertua belikan. Tapi aku dah pesan tak nak batu banyak but still dapat batu banyak. So kali ni aku nak pilih cincin batu tenggelam. Tapi tak banyak pilihan sebab jari aku aku gemuk. Banyak saiz kecik-kecik je. Bila berkenan, bajet pulak takda. Aku nak cincin yang 1 batu je. Sekali harga RM1,500 pulak. Omaigod. Kenangkan nak buat besday Opal je minggu ni. Kalau tak, memang aku tambah duit sendiri.  So pilih punya pilih. Dapat dah. Tapi dalam hati aku sayang nau nau dengan cincin lama tu. Berbelah bahagi sangat. Cincin lama tebal kott. Cincin baru ni nipis 😢😭




Okeyla, semua ada 2 cincin. Cincin tuang and risik. So anggap lah 1 cincin risik (belah rotan) 1 cincin tunang (cincin batu). Tapi aku rasa macam nak beli cincin lagi 1 lah. Hahahah maklumlah orang anak lelaki. Kalau perempuan, nak jugak aku belikan dia. 

Sekian sahaja cerita aku. Thanks pada yang sudi membaca 😉

Monday, 22 May 2017

Penangan Jus Kunyit Malika

Assalamualikum dan hai !


Jus kunyit Malika, pernah dengar or pernah rasa tak ? Ekceli ni botol ke 2 aku minum jus kunyit ni. Masa aku dalam pantang, aku tak merasa minum jamu or air kunyit. Disebabkan Opal jaundice sebulan, terpaksa lah aku tahan dulu dari minum or makan makanan yang berasakan kunyit, halia dan sewaktu dengannya. Sampai habis pantang pun aku masih tak berurut atau makan jamu. Big mistake untuk aku yang sangat noob pasal pantang beranak.

Lepas setahun baru aku terhegeh untuk berurut dan makan jamu. Sebenarnya aku beranak secara operate tu yang aku amek mudah dalam semua hal. Pilis pun aku tak pakai. Haisssh. Seriusly aku pernah kena bengkak urat. Sakit dia Allah jer yang tahu. Lepas aku amek keputusan untuk berurut baru aku rasa lega dan badan rasa ringan sangat-sangat. Kemudian aku try Jus Kunyit Malika direkemen oleh kawan yang mengamalkan. Sebelum ni aku minum jugak jus kunyit tapi jenama cap kampung ori buatan sendiri. Hehehe. Yang ori dari kampung tu jangan cakap la, nak telan aku kena tutup-tutup hidung. Dengan rasa loya lagi. Kemain pekat rasa kunyit dia. Tapi Jus Kunyit Malika ni first time aku try. Wahhhh ! aku rasa sedap. Macam air eskrem soda. Heheheh. Sebab tu dah 2 botol aku minum.

First aku minum sebab aku nak buang angin dalam badan. Yes, memang badan aku ringan. Tak rasa sakit-sakit sendi or sakit belakang. Aku minum sampai habis. Bila dah habis aku tak beli lagi sebab masa tu aku dah rasa sedap badan, so anggapan ku meleset sama sekali. Selang beberapa bulan badan aku sakit-sakit balik. Macam orang kerja kontrak tau sakit dia. So aku amek keputusan untuk beli and minum jus kunyit Malika.

Masa aku beli tu, memang aku alami keputihan. Teruk jugak lah. Sampai gatal-gatal. Masa tu aku boleh wat lek wat peace macam tak de benda. Ekceli kalau keputihan pakej gatal-gatal kan dah tahap bahaya. Sejak aku amalkan minum jus kunyit Malika yang ke 2 ni. Alhamdulillah, baru aku perasan yang keputihan aku dah takda. Gatal-gatal pun takda. Badan pun dah rase ringan-ringan. Masa beli jus tu aku tak perasan  khasiat yang ada dalam jus kunyit Malika. Aku ingat hanya untuk orang pantang bersalin je. So amazing. Yuhuuuu




Wednesday, 17 May 2017

Tauhu Berlauk Sudah Ku Tahu By Projector Band

Assalamualaikum dan hai!

Aku bukan lah penggemar tauhu. Sedangkan tauhu yang kat mee goreng pun aku asing kan. Heheh. Tapi semenjak aku makan tauhu sumbat berlauk by Intan Syahira (kawan aku) alhamdulillah, now aku dah pandai makan tauhu. Boleh dikatakan selalu jugak lah aku buat sendiri tauhu sumbat berlauk tu. Husben pun suka makan. Nanti aku share resipi tauhu berlauk tu keyy.

Now aku nak share resepi Tauhu Berlauk Sudah Ku Tahu by Projector Band. Ngehnghngeh




Bahan - bahan 


  1. Tauhu Jepun (yang tiub tu )
  2. Cili Merah dibuang biji
  3. Tauhu biasa
  4. Isi Ayam @ Isi Udang @ Kedua duanya
  5. Daun Bawang
  6. Telur Ayam dalam 3-4 biji
  7. Serbuk Perasa/kiub ayam maggie/garam/lada sulah


Kaedahnya 


  1. Bersihkan isi ayam, telur ayam dan tauhu biasa, kemudian blend bersama tauhu jepun. Kalau adunan nampak seperti tak boleh diblend dengan baik, boleh tambahkan telur. 





      2. Selepas semua bahan diblend halus, boleh masuk kan daun bawang dan racikkan cili merah.



    
       3. Sambil kacau, boleh lah tambah bahan perasa, kiun ayam, garam dan lada sulah secukup rasa. 

      4. Sementara itu, naikkan dapur kukus. Bagi aku yang baru kahwen, memang takde dapur kukus ni. Tapi aku DIY je dapur kukus aku guna periuk nasi. Kihkihkih. Next time aku dah boleh beli dapur kukus tu. Coz aku rasa macam nak buat kuih ler pulak. 


      5. Masukkan adunan ke dalam bekas, kemudian kukus sehingga kental selama 15-20 minit.
      6. Selepas adunan kental boleh lah dipotong ikot kesusaian untuk di goreng. 



     
        7. Bila dah dipotong, bolehlah digoreng. Sebelum goreng celup telur dulu baru enakk dong. 







Tadaaaa. Tauhu Berlauk Sudah Ku Tahu By Projector Band. Boleh dimakan bersama sos, kuah cili atau nasi.